Gezond werken begint met een goede zithouding
Hierbij alvast nuttige tips om jouw stoel zo goed mogelijk in te stellen.
Stel de hoogte van je stoel zo in dat je bovenbenen evenwijdig of licht hellend aan de vloer zijn terwijl je voeten naast elkaar plat op de vloer staan. Je rug dient goed ondersteund te worden door de rugleuning.
Let op je onderarmen, zorg dat ze horizontaal ten opzichte van de vloer blijven en je ellebogen een buiging maken van 90 graden t.o.v. je bovenarmen.
Het werkoppervlak van je bureau-of tafelblad moet in het verlengde liggen van je armleggers van je stoel.
Is je (vaste) bureau te hoog, zet dan je stoel hoger en maak gebruik van een voetensteun.
Zorg dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte is.
Mogelijk heb je hierbij een monitorstandaard of een laptopverhoger hierbij nodig.
Kan je je stoel niet naar wens afstellen, of is jouw stoel een beetje krakkemikkig geworden, kijk eens naar onze maandaanbieding.
De afbeelding hieronder kan je desgewenst uitprinten en als geheugen steuntje bewaren.

Ga niet te lang zitten
Het kan je zomaar gebeuren als je alleen werkt om de tijd uit het oog te verliezen, maar het is van vitaal belang dat je na elke 30 minuten zittend te hebben gewerkt, voor zeker 5 tot 10 minuten gaat staan en beweeg. (er zijn diverse sites met bijv. eenvoudige bewegingsoefeningen)
Maar eventjes een loopje naar een collega of de koffieautomaat of het legen van de prullenbak of de trap te nemen i.p.v. de lift, zijn al prima zaken die je makkelijk kunt uitvoeren.
De gevaren van dagelijks te lang zitten zijn onder andere gewichtstoename, het risico op diabetes en hartaandoeningen.
Door regelmatig te bewegen krijgen je hersens ook meer zuurstof en voel je je daardoor veel vitaler.
Stel bijv. een herinnering in op je smartphone met de alarm functie om regelmatig te bewegen.
Overweeg ook eens om afwisselend staand te werken aan je bureau.
Dit bevorderd de bloedsomloop en daarmee de concentratie.
Hiervoor zijn speciale zit-sta bureaus ontworpen die op de gewenste hoogte kunnen worden ingesteld.
aandachtspunten speciaal voor de thuiswerkers :
Creëer je werkruimte
Voor de thuiswerker lijkt het misschien heerlijk om met de laptop op de bank te liggen, maar het is zeker geen goede werkhouding en slecht voor je rug , nek en schouders.
Je hebt een aparte werkruimte nodig voor je welzijn en productiviteit.
Dit moet een ruimte zijn waar je in alle rust kunt werken, (tijdelijk) weg van familieleden of huisgenoten. Als je geen vrije kamer hebt, kan het bijv. ook op zolder of een afgescheiden hoekje van de zitkamer zijn.
Maak genoeg ruimte om een eigen plekje te creëren zodat je comfortabel kan werken.
Zoals eerder gezegd zijn hierbij een goede stoel en bureau of tafelblad onmisbaar.
Zorg voor daglicht
Je moet thuis , maar ook op kantoor een gezonde werkplek creëren.
Hier hoort goede verlichting ook bij.
Natuurlijk licht door een raam is ideaal, maar als dit niet mogelijk is, zorg dan voor voldoende kunstlicht om je scherm en documenten gemakkelijk te kunnen zien. Een speciale daglichtlamp is aan te bevelen.
Slechte verlichting kan leiden tot vermoeide ogen, migraine en hoofdpijn. Overweeg het gebruik van een bureaulamp of het plaatsen van een vloerlamp in de buurt van je werkplek, als het licht boven je hoofd onvoldoende is.
Stel je temperatuur in
Een groot voordeel van het werken vanuit huis is dat je je thermostaat op het door jou gewenste niveau kunt instellen.
Thermisch comfort heeft een groot effect op hoe comfortabel we werken.
Bij warme zomerse temperaturen is het zaaks deze terug te brengen tot werkbare temperaturen binnenshuis. De meest effectieve en voordelige oplossing is goede binnen- en buitenzonwering te plaatsen en gebruik te maken van bijv. een goede ventilator. Ook frisse lucht door een raam open te zetten doet wonderen. Alhoewel bij extreme warmte het soms beter is de ramen dicht te laten om zo de hitte binnen niet toe te laten.
Structureer je dag
Een lastig aspect van het werken vanuit huis kan afleiding zijn, van huisdieren, kinderen, tot de was.
Om ervoor te zorgen dat je je werk gedaan krijgt, ongeacht andere invloeden, moet je je dag structureren zoals je dat op kantoor zou doen. Maak een to-do lijst en stel doelen om te bereiken per werkdag.
Als je thuis werkt, kun je niet altijd de gewerkte uren bewijzen, maar je kunt wel je prestaties laten zien door doelen te stellen en deze te bereiken.
Opgeruimde werkplek
Mensen die een opgeruimde werkplek hebben en houden, voelen zich minder prikkelbaar, productiever, minder afgeleid en zijn in staat om informatie beter te verwerken.
Organiseer je papieren werkdocumenten , tijdschriften en andere materialen in bijv. gelabelde (post-)opbergbakjes , mappen, bureau-organizers enz., zodat je overzicht houdt op je werktafel en dingen snel kunt vinden wanneer je ze nodig hebt.
Bron: Fellowes / Quantore